Произведения на изкуството за дома

Понякога да избереш подходящата форма на изкуство – картина, статуя или пластика, съвсем не е лесно. Ключът към правилния подход е да си отговорите на въпросите – какво харесвате самите вие, как вашият избор ще се впише в интериора, какви са по-дългосрочните ви планове за обзавеждане и по какъв начин да подредите предметите на изкуството.

Какъв вид изкуство харесвате?

Има много различни места, от където можете да се сдобиете с предмети на изкуството – галерии, изложби, арт-магазини. Преди да купите нещо, добре е да пообиколите няколко такива места, за да направите правилния за вас избор. Консултацията със специалист, който може да ви помогне в избора също не е за пренебрегване.

Трябва ли изкуството да подхожда на стаята или стаята да подхожда на изкуството?

Често се случва да купим някоя картина с огромен ентусиазъм, да я занесем вкъщи, след което да установявим, че тя не подхожда на интериора. Какво трябва да се направи в този случай? Първо опитайте да поставите картината на различни места. Ако и това не помогне ще се наложи да предприемете леки промени – да преместите мебелите или да боядисате въпросната стена в друг цвят. Това в никакъв случай не трябва да бъде възприето като жертва в името на изкуството, а като още една стъпка към съвършения интериор.

Помнете, че понякога правилната светлина е в основата на решението, затова добавете акцентно осветление. Добре е да не поставяте дадена картина под директна слънчева светлина, защото ултравиолетовите лъчи могат да повредят боите. Затова използвайте стъкла с UV защита.

Как да подберем подходящо изкуство според стаята?

Цвят и размер – това са двата най-важни критерия. Когато предметът на изкуството е твърде обемен и голям, той ще “натежи” в пространството и обратно, когато е твърде малък просто ще се “изгуби”. Помнете, че колкото по-подчертано е излъчването на картината, например, толкова интериорът трябва да е по-семпъл.
Като правило е наложено картините да бъдат поставени така, че центърът им да бъде на нивото на очите. Важно е също така някои от основните цветове от интериора да се повтарят в цветовата схема на картината. Скулптурата например може да поставите на пода, върху масичка или подходяща основа – изборът зависи от това дали е модерна пластика или класическо изпълнение.


При избора на изкуство от значение е стилът на обзавеждане, който преобладава в дома ви. Ако той е пълен с антики, то това звучене трябва да се повтаря и при избора на предмети на изкуството, докато при съвременния стил на мебелиране са подходящи по-дръзки цветови решения и размери.

Как изкуството да се чувства комфортно в дома ви?

Когато се разхождате в галерия или музей, какво Ви прави най-силно впечатление? Разбира се белите стени и осветлението – това е така, защото стените с тапети или цветни решения определено ограничават избора на артистични детайли. Освен това в галериите няма излишък от мебели – така че спазвайте принципа, че малкото е повече.

Изборът и подредбата на изкуство, само по себе си е изкуство. Важно е да експериментирате с различни варианти, за да откриете какво ви харесва и подхожда.

Източник: 
apartamentdizain.com

{START_COUNTER}